Přehled olejů – tabulka

 

Mezi druhy rostlinných olejů bohatých na zdraví prospěšné omega-9 mastné kyseliny patří hlavně olivový, lískooříškový a avokádový a dále řepkový, arašídový, dýňový a mandlový. Nasycené mastné kyseliny se vyskytují v hojné míře v kokosovém a palmovém oleji, v kakaovém másle. Mezi oleje s převahou, v nadbytku nezdravých, omega-6 mastných kyselin řadíme především olej slunečnicový, světlicový (bodlákový) a kukuřičný, poměrně vysoké množství jich obsahuje i olej sójový, bavlníkový, arašídový a z pšeničných klíčků. Zdravé omega-3 mastné kyseliny nalezneme ve větším množství v oleji lněném, lničkovém, konopném a vlaškoořechovém, ve významném množství jsou i v řepkovém, sezamovém, sójovém, pupalkovém a dýňovém oleji.

Druh rostlinného oleje Obsah nasycených mastných kyselin (%) Obsah omega-9 mastných kyselin (%) Obsah omega-6 mastných kyselin (%) Obsah omega-3 mastných kyselin (%) Další složky Vlastnosti a popis oleje
arašídový olej 15 - 18 48 - 61 20 - 33 vitaminy A, B, D, E, antioxidanty, steroly, vápník, hořcík, fosfor, zinek často se používá v asijské kuchyni
arganový olej 18 43 37 vitamin E, steroly, karotenoidy, fenolické látky
avokádový olej vitamin E, B6, D, antioxidanty, steroly, karotenoidy, lecitin, chlorofyl, draslík poměrem mastných kyselin se podobá olivovému oleji, lisuje se z dužniny avokáda (ne ze semen)
bavlníkový olej 26 - 27 19 54 obvykle rafinovaný (levný)
brutnákový olej 24 kyselina salicylová, draslík užívat pouze v malém množství, nevhodný v těhotenství
dýňový olej 15 32 39 14 vitaminy B, D, E, K, chlorofyl, karotenoidy, zinek, železo, hořčík, selen má tmavou hnědozelenou barvu
hořčičný olej 12 60 15 6 vitaminy B, D, E, K, karotenoidy, enzymy konzumovat v malém množství, obsahuje 42% kyseliny erukové
kakaové máslo 57 - 64 29 - 38 0 - 4 taje při teplotě lidského těla
kokosový olej/tuk 86 - 91 6 - 7 2 často se používá v kuchyních tropické a subtropické oblasti, hodí se do slaných i sladkých jídel, do teplé i studené kuchyně, za studena lisovaný má pozitivní účinky na zdraví, rafinovaný, částečně ztužený je ale nezdravý
konopný olej 8 13 56 23 vitaminy B, D, E, antioxidanty, vápník, hořčík, síra, draslík, železo, zinek, fosfor neobsahuje THC, je vhodné ho skladovat v chladu
lískooříškový olej 6 83 11 vitaminy B, E, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek
lněný olej 6 - 9 10 - 22 12 - 18 56 - 71 velmi snadno oxiduje, ihned po vylisování se musí uložit do chladu a temna a poté poměrně rychle (během asi 3 měsíců) spotřebovat, žluklý (zoxidovaný, tedy nahořklý a štiplavý) je velmi nezdravý, je vhodný pouze pro studenou kuchyni
lničkový olej 5 - 10 12 - 27 16 - 25 35 - 42
makadamiový olej 60 3 2 20% omega-7 mastných kyselin
makový olej 10 - 13 15 - 19 70 vitamin E, steroly, vápník, hořčík, železo nemá uspávací účinky, je třeba ho uchovávat v chladu
mandlový olej 9 62 29 vitamin E
olej z černého kmínu (z černuchy) tradiční léčebný prostředek při potravinových alergiích, doporučuje se užívat pouze v malých množstvích
olej z hroznových jadérek 11 18 64 7 vitaminy B, E, karotenoidy, steroly, fenolické sloučeniny, zinek, měď, selen
olej z kukuřičných klíčků (kukuřičný olej) 12 - 15 28 - 30 50 - 60 - vitaminy B, E většinu produkce tvoří rafinovaný olej
olej z meruňkových jader vitaminy B, karotenoidy
olej z pšeničných klíčků 16 14 55 7 vitaminy D, E, antioxidanty, alkoholy s dlouhým řetězcem
olivový olej 3 - 21 55 - 83 9 - 20 0 - 2 vitaminy E, K, steroly, fenolické látky nejedná se o olej ze semen, ale lisuje se z dužniny plodů, vyrábí se za studena lisovaný i rafinovaný, z pokrutin
ostropestřecový olej vitamin E, antioxidanty snadno žlukne, pomáhá při jaterních onemocněních
palmojádrový tuk 81 - 86 vitamin E obvykle rafinovaný a ztužený, je bezbarvý
palmový olej 42 - 51 39 - 40 10 vitamin E, antioxidanty, karotenoidy většinou nerafinovaný, má červenou barvu
pupalkový olej vitamin E
rakytníkový olej lisuje se ze semen nebo z dužniny, podle toho se liší složení
rýžový olej (z rýžových otrub) 25 38 34 2 vitamin E, antioxidanty, steroly
řepkový nízkoerukový olej 7 61 - 63 19 - 21 9 - 11 obvykle se prodává rafinovaný, na trhu lze sehnat i za studena lisovaný, ale pro značnou části lidí má nepříjemnou chuť
sezamový olej 11 - 18 35 - 50 35 - 50 vitaminy E, K obvyklý v asijské kuchyni, používá se k dochucení hotového teplého jídla nebo ve studené kuchyni
slunečnicový olej 10 - 12 16 - 30 59 - 71 vitaminy E, K, karotenoidy vyšší teploty snáší jen druhy takto označené (např. rafinovaný nebo dezodorizovaný vodní parou)
sójový olej 14 - 15 72 - 75 50 - 54 7 - 8 prakticky se vyrábí pouze rafinovaný
světlicový (bodlákový) olej 8 75 - 77 12 - 14
vlašskoořechový olej 9 22 53 11 vitaminy B, E, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, zinek, měď, mangan

.

.

MENU - Přehled olejů

  <= | =>